Πόσο συχνά πρέπει να βάζω λίπασμα στα φυτά ?

      

 Τα φυτά για να μεγαλώσουν χρειάζονται θρεπτικά στοιχεία, δηλαδή Λίπασμα .

 Όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί στον πλανήτη, έτσι και τα φυτά χρειάζονται θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθούν , να δώσουν καρπούς και να ανθοφορήσουν. Επειδή το φυτόχωμα ή το έδαφος έχει θρεπτικά συστατικά, τα οποία όμως,απορροφούνται γρήγορα αναπτύσσοντας το φυτό, δημιουργείται άμεσα η ανάγκη εμπλουτισμού του χώματος με νέα θρεπτικά στοιχεία.

Τα λιπάσματα λέγονται πλήρη , όταν  περιλαμβάνουν τα τρία σημαντικότερα στοιχεία  NPK, δηλαδή άζωτο, φώσφορο και κάλιο, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών. Οι τρεις αριθμοί που αναγράφονται στη συσκευασία τους (π.χ. 10-10-10) αναφέρονται στην περιεκτικότητα των τριών βασικών στοιχείων: άζωτο(Ν), φώσφορος (Ρ), κάλιο (Κ). Τα δευτερεύοντα στοιχεία, εφόσον περιέχονται, περιγράφονται με απλή αναφορά. 

Η αποδέσμευση των θρεπτικών στοιχείων τους γίνεται συνήθως αργά, ενώ χρειάζονται αμέσως πότισμα για να διαλυθούν και να αποδώσουν.Τα υγρά λιπάσματα ή αυτά που είναι υδατοδιαλυτά (δηλαδή διαλύονται εύκολα στο νερό)  αποδεσμεύουν γρηγορότερα τα θρεπτικά τους στοιχεία, αλλά απαιτούν πιο συχνή εφαρμογή. Συνοδεύστε τη λίπανση με κλάδεμα, διαμόρφωση ή καθάρισμα των φυτών από ξερά κλαδιά και φύλλα, για να έχετε καλύτερη ανάπτυξη και πιο εύρωστα φυτά. Υπάρχει πάντα το κατάλληλο λίπασμα για κάθε ανάγκη των φυτών σας, αλλά και για ειδικές κατηγορίες, όπως φυτά εσωτερικού χώρου, κάκτους, οξύφιλα όπως οι γαρδένιες κλπ.

 TIPS : Προτιμήστε το λίπασμα να ανταποκρίνεται στη συγκεκριμένη ανάγκη του φυτού. • Για τις γλάστρες είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε λιπάσματα υγρά ή υδατοδιαλυτά.

Για τον κήπο ή το έδαφος κατάλληλα είναι τα κοκκώδη λιπάσματα.

Πότε θέλουν λίπασμα - τροφή τα φυτά σας :

Δέντρα και θάμνοι :Κάθε 15 ημέρες από τον αρχές Μαρτίου  και  έως τα τέλη Οκτώβριο. Από τον Νοέμβριο έως και τον Φεβρουάριο, τροφοδοτούμε τα φυτά μας όταν δεν έχει παγετό. 

Εποχικά φυτά : όλο τον χρόνο με πλήρη λιπάσματα και κάθε 20 ημέρες. 

Βολβοί :Λίπασμα που περιέχει φώσφορο κατά τη φύτευση. 

Τριανταφυλλιές : Κάθε 15 ημέρες με μικρές δόσεις ώστε να αναπτύσσονται κανονικά και να είναι ανuεκτικότερες σε τυχόν ασθένειες. 

Οξύφιλα: Λίπανση όλον τον χρόνο, εκτός τις ημέρες με παγεό ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες , κάτω των7C. Προσθέτουμε πάντοτε σίδηρο για να μην κιτρινίζουν και εξασθενούν.

Λαχανικά : Σε καλό υπόστρωμα, φυτόχωμα φυτεύετε τα λαχανικά και βάζουμε λίπασμα σε μικρές δόσεις κάθε 15 ημέρες.

Οπωροφόρα:  Πλήρη λίπανση όλο τον χρόνο, εκτός από ακραίες θερμοκρασίες . Προσθέτουμε πάντοτε σίδηρο για να μην κιτρινίζουν και εξασθενούν. Έτσι προετοιμάζουμε τα δέντρα να παράγουν πιο όξινους και γευστικούς καρπούς.

 
    Πώς θα βάλετε το λίπασμα :Τα υγρά λιπάσματα συνήθως διαλύονται  στο νερό πριν    το ρίξετε  στα φυτά.
Τα λιπάσματα ΒΙΟΦΥΤ  δεν χρειάζονται διάλυση στο νερό ! Είναι  έτοιμα για χρήση  αλλά τα λιπάσματα σε στερεή ή κοκκώδη μορφή, καλό είναι να το  ενσωματώσετε στο έδαφος, δηλαδή να σκαλίσετε καλά και αμέσως μετά να κάνετε πολύ  καλό πότισμα. Καθώς τα στερεά λιπάσματα διαλύονται πιο δύσκολα, τα επόμενα ποτίσματα  θα πρέπει να είναι πιο ­συχνά, αλλά με λιγότερη ποσότητα νερού ώστε να μην  «ξεπλυθούν» γρήγορα οι θρεπτικές ύλες, που θα αποδεσμεύονται μέχρι να διαλυθεί  τελείως το λίπασμα. Σε κάθε πε­ρίπτωση, θα ­πρέπει να χρησιμο­ποιείτε τα λιπάσματα  σύμφωνα με τις οδη­γίες της συσκευασίας. 

    Μικρά Μυστικά:
Όταν έχετε κάνει μεταφύτευση, πρέπει να περιμένετε 2-3 μέρες μέχρι να χρησιμοποιήσετε κάποιο λίπασμα. 
Όταν κάνει πολλή ζέστη (πάνω από 38o C)¨ή πολύ κρύο-παγετός  αποφύγετε το λίπασμα.. 
Για πλούσιο και πυκνό φύλλωμα, χρησιμοποιήστε λίπασμα πλούσιο σε άζωτο. 
Για πλούσια ανθοφορία και καρποφορία, χρησιμοποιήστε λιπάσματα πλούσια σε φώσφορο και κάλιο. 
Ακολουθείτε πάντα την δοσολογία και τις οδηγίες χρήσης.

 Φροντίστε το φυτό σας πριν από τη λίπανση να είναι καλά ενυδατωμένο και υγιές και μην ρίξετε μεγαλύτερη ποσότητα λιπάσματος από όση χρειάζεται το φυτό.

 Καλύτερα, λοιπόν, να ρίχνετε λίπασμα περισσότερες φορές και σε μικρότερη ποσότητα.